Ga naar de inhoud

Hou je microcopy erbij!

13 januari 2022

Contentmarketing draait om het inzetten van content om een bedrijf zo goed mogelijk op de kaart te zetten. Vaak denk je hierbij aan webteksten, blogartikelen, video’s en berichten op social media, maar wat dacht je van microcopy? Micro-wattes? Precies, microcopy, een onderbelicht onderdeel van online content. Wij vertellen je er alles over.

Wanneer het over het schrijven van content gaat, dan ligt de focus vaak op alinea’s aan mooi geschreven zinnen en catchy koppen. Maar content kan ook effect hebben op microniveau.

Wat is microcopy?

Microcopy is een term voor kleine stukjes tekst die je plaatst op strategische plekken op je website. Denk aan de tekst in een button of de begeleidende tekst boven een offerteformulier. Deze zinnetjes, of soms zelfs één enkel woord, helpen gebruikers de gewenste doelen uit te laten voeren, zoals een offerte aanvragen, een account aanmaken of een download starten. Microcopy verhoogt dus niet alleen het gebruikersgemak, maar ook je conversie.

Waar vind je microcopy?

Microcopy vind je overal. Als je maar weet waar je moet kijken. Je vindt het onder andere in, op en onder:

  • Menubalken
  • Broodkruimelpaden
  • Buttons
  • Pop-ups
  • Invoervelden van formulieren
  • Nieuwsbrief-inschrijvingen
  • Socialmedia-buttons
  • Cookiemeldingen
  • 404-pagina’s
  • Foutmeldingen
  • Logo’s

 

Microcopy bij Coolblue

“Download de Coolblue-app” is een voorbeeld van microcopy.

Waarom moet je nadenken over microcopy?

Zoals gezegd is microcopy bij veel websites een onderbelicht aspect. En dat is zonde, want goede microcopy kan kleine wondertjes verrichten. Het helpt je bezoeker namelijk om tot de gewenste actie over te gaan. De juiste zin of het perfecte woordje op de goede plek kan ervoor zorgen dat bezoekers minder snel je website verlaten, omdat ze nu wél weten welke handeling van hen verwacht wordt (“boek nu!”), waar ze moeten zijn voor die ene download (“klik hier!”) of specifieke vervolgpagina (“lees hier meer!”). En dat leidt tot een hogere conversie.

Verleid je websitebezoeker

Microcopy helpt je perfect bij het overbrengen van persuasieve boodschappen. Hiermee probeer je het gedrag van de bezoeker te beïnvloeden door het versturen van de juiste boodschap. Je gaat je bezoeker als het ware verleiden. Reclames, overheidscampagnes of politieke campagnes zitten vol met persuasieve berichten. Ook microcopy werkt vaak op deze manier.

Kijk maar eens naar de plus- en minpunten die Coolblue toont op productpagina’s. Je zult zien dat de webwinkel heel eerlijk een aantal nadelen van het desbetreffende product noemt, maar ze geven áltijd meer voordelen. Dit doet jou als consument denken dat je een eerlijke overweging leest, maar stiekem word je richting het overgaan tot de aankoop geduwd.

Meer microcopy bij Coolblue

En oh, zie je hieronder naast “Plus- en minpunten” in het grijs staan “Volgens onze mobiele telefoonspecialist”? Ook dát is een voorbeeld van persuasieve microcopy. 😉

Daarnaast is microcopy ook waardevol voor de zoekmachines. Met de juiste woorden op de juiste plek weet Google beter welke content het daar kan vinden. Hiermee kan de zoekmachine het belang van jouw pagina beter op waarde schatten.

Wat doet goede microcopy?

Goede microcopy legt de bezoeker van je website uit wat hij moet doen en waar hij heen moet om dat te bereiken. Microcopy heeft dus de rol van gids op je pagina. Het is eigenlijk een soort personal assistant op je webpagina’s. Het leidt mensen naar de juiste bestemmingen, maar laat ze ook weten wanneer iets goed of fout is gegaan. Zo wil de klant die net 1500 euro heeft overgemaakt voor de aanschaf van een mooie bank, ook graag weten dat de betaling goed is doorgekomen! En iemand die een uitgebreid formulier invult, wil ook graag weten wélk veld onjuist is ingevuld en waarom.

Inloggen bij Bol.com

Bol.com legt uit waarom dit wachtwoord niet goed is.

Hoe schrijf je goede microcopy?

Goede microcopy neemt drempels weg. En dat doet op een korte, maar krachtige manier. Dat klinkt simpel, maar dat is het niet altijd. Want hoe minder woorden je mag gebruiken, hoe beter je moet nadenken over elk woord en leesteken. Let op dat je microcopy naadloos aansluit bij de rest van je schrijfstijl en je merkidentiteit. Heb je een professionele uitstraling op je website, schrijf je microcopy dan ook in deze stijl. Schrijf je teksten met een knipoog, dan mag je microcopy ook wel wat humor bevatten. Hierbij moet de tekst natuurlijk niet het doel uit het oog verliezen.

Probeer je microcopy ook lekker actief te schrijven. Dit leidt sneller tot actie en maakt het voor de lezer meteen duidelijk wat hij of zij kan verwachten. Probeer ook te spelen met synoniemen en alternatieven. Je kan wel overal “start” of “klik hier” op je buttons schrijven, maar waarom niet “Let’s go!” of “Ik wil dit”? Het is niet alleen net wat origineler, het klinkt ook wat actiever, toch?

Hulp bij microcopy

Denk jij dat er op jouw website nog een wereld is te winnen qua microcopy en wil je dat wij onze professionele blik erop werpen? Neem dan vandaag nog contact met ons op!

Dit blog is geschreven door
Henoch van Paesschen
Henoch
Meer weten?
Neem contact op met Marije Hulstijn
Marije Hulstijn