Ga naar de inhoud

Het schrijversdilemma: schrijf je voor mens of robot?

22 maart 2022

Als contentmarketeer schrijf je voor meerdere doeleinden. Natuurlijk schrijf je prikkelende blogs en wervelende artikelen om een verhaal over te brengen én de lezer te inspireren, maar je wil óók dat jouw creaties hoog scoren in de zoekmachines. En hier komt gelijk het schrijversdilemma om de hoek kijken: schrijf je je teksten voor de lezer of voor Google?

Mens of robot

In principe geldt: waar je bij de ene doelgroep losgaat moet je bij de andere incasseren. Als wij als contentmarketeers alleen maar teksten voor de lezer schrijven, dan wordt het weliswaar een prachtige tekst (althans, daar gaan we vanuit), maar is het niet per se vindbaar in de zoekmachines.

En maken wij content uitsluitend om hoog te scoren in Google, dan zal de lezer al snel afhaken op de content, tekst, inhoud, copy, kopij, formuleringen, blog, webtekst. (See what I did there? 😉). Een SEO-blog is immers vaak een taaie lap tekst, enkel geschreven om op bepaalde zoektermen gevonden te worden.

Schoenen, schoenen en… schoenen!

Enkele jaren geleden was Google nog niet zo heel slim en kon je vrij eenvoudig de zoekmachine foppen. Dit was ook één van de manieren waarop Zalando in Europa snel voet aan de grond kreeg. Bekijk maar eens de website-footer die ze zo’n tien jaar geleden gebruikten. Totaal niet fijn leesbaar voor de mens, wél voor de zoekmachines van destijds:

Zalando's homepage vol SEO-gerichte trefwoorden

Schrijf voor gebruikers, niet voor zoekmachines

Maar Google heeft zich verder ontwikkeld en herkent teksten die duidelijk voor zoekrobots zijn geschreven maar al te goed. Het bedrijf adviseert nu dan ook nadrukkelijk: “maak pagina’s in de eerste plaats voor gebruikers, niet voor zoekmachines”. Want, zo is hun beredenering: mensen willen uiteindelijk gewoon vinden wat ze zoeken. Als jij een goed geschreven blog hebt en je geeft de informatie waar de bezoeker naar op zoek is, dan herkent de zoekmachine dat en zal Google die blog beter waarderen dan een blog die vooral de zoekrobots probeert te pleasen. Strooien met zoekwoorden is dus helemaal niet meer nodig.

Het beste van twee werelden

Een ontwikkeling waar wij blij mee zijn. Want natuurlijk gaat onze voorkeur ernaar uit om content in eerste instantie voor de lezer te schrijven. Dat deze content vervolgens ook gevonden wordt in de zoekmachines, is daarbij natuurlijk mooi meegenomen. De truc? Een inspirerend blog schrijven mét de juiste zoekwoorden, subtiel verwerkt in de alineakoppen en het verhaal. Geef je het blog vervolgens óók nog een SEO-vriendelijke URL mee, plaats je relevante afbeeldingen (met alt-tags!) en zorg je voor een goede metabeschrijving, dan krijg je het beste van twee werelden.

Mens versus robot op LinkedIn

Het dilemma of je voor een mens of een robot schrijft vindt niet alleen plaats in blogs, maar stelt je ook op social media voor een keuze. Zo zien wij dat tot uiting komen bij een recent fenomeen op LinkedIn: de websitelink in de comment. Het idee erachter is dat je meer bereik en kliks krijgt wanneer je de link naar je blogpost of website niet in de post zélf deelt, maar in de eerste comment onder het bericht.

Nu wijzen de data er inderdaad op dat je je bereik op deze manier kan vergroten, maar echt lekker zit ons dit niet. De link in de comment is namelijk hét schoolvoorbeeld van het algoritme dienen in plaats van de gebruiker. Want door de lezer te verwijzen naar de eerste comment laat je diezelfde lezer extra moeite doen! Enkel en alleen zodat jij dan meer kliks kan scoren.

Stiekem weten we het al…

We zullen hier de komende tijd mee gaan experimenteren, maar ons contenthart vertelt ons eigenlijk nu al dat we het misschien niet moeten doen. Ja, we genereren dan misschien minder kliks dan wat er mogelijk is, maar uiteindelijk zijn we het toch met Google eens: wij schrijven in de eerste plaats voor de gebruiker, niet voor zoekmachines!

Dit blog is geschreven door
Henoch van Paesschen
Henoch
Meer weten?
Neem contact op met Henoch van Paesschen
Henoch van Paesschen