Voortraject
We schrijven graag content voor je website. Maar dat doen we niet zomaar. Nee, we starten eerst met een voortraject. Hoe dat er precies uitziet? Dat leggen we je hier uit!
Zoekt en gij zult vinden
Je wil dat je content aansluit bij de rest van je website, maar ook bij de doelgroepen die je wil bereiken. Daarom is het belangrijk dat we beslagen ten ijs komen.
In het voortraject zoomen we eerst in op de doelgroepen, de belangrijkste onderwerpen en de te vullen of bewerken pagina’s. Vervolgens starten we met een zoekwoordenonderzoek. Dit is essentieel om te weten waar iemand precies naar op zoek is én welke zoektermen hij of zij daarvoor gebruikt.
Hierbij kijken we naar het zoekgedrag bij de verschillende onderwerpen. Naar welke trefwoorden zoekt men? Hoeveel wordt er op deze woorden gezocht? Zijn er andere woorden waar we nog weinig concurrentie van anderen hebben? Door gericht te kijken naar de zoekintentie weten we welk type content we moeten opnemen op de desbetreffende pagina.
Kijken, kijken, niet kopen
Een zoekwoordenonderzoek geeft meestal erg veel onderwerpen. Bij het bepalen van de zoekwoorden die moeten terugkomen op de website is het daarom belangrijk om te kijken naar de intentie achter het zoekwoord. Zit er een koopintentie achter een zoekwoord of is iemand zich puur aan het oriënteren? Dat bepaalt de inrichting van de pagina én de inhoud van de content. Bij zoekwoorden met een duidelijke koopintentie is het bijvoorbeeld belangrijk dat bezoekers een actie kunnen uitvoeren die past bij die koopintentie.
Pagina’s met een duidelijke koopintentie zijn zeker niet onze enige focus. Dit zijn vaak wel de pagina’s die je als eerst gaat optimaliseren voor ‘snel’ resultaat. We richten ons dus ook op andere pagina’s, omdat we zichtbaar willen zijn in de gehele klantreis. En telkens zal de content aansluiten bij de behoefte die op dat moment in de klantreis geldt. Zo kunnen blogs, FAQ’s en een kennisbank bezoekers verder helpen die zich in de oriëntatiefase bevinden, terwijl een contactpagina of een formulier om je aan te melden voor een nieuwsbrief mensen verder helpt die al wat verder onderweg zijn in de klantreis.
Navigeren kun je leren
Hebben we bij de belangrijkste onderwerpen het zoekgedrag in kaart gebracht, dan stellen we de navigatiestructuur op. Belangrijk, want met een duidelijke navigatiestructuur maak je het de bezoeker makkelijk om snel de gewenste informatie te vinden. Én je zorgt er ook voor dat zoekmachines je websites op de juiste manier kunnen indexeren.