Ga naar de inhoud

#hashtags; hoe zet je ze slim in?

18 januari 2022

Je kan geen socialmedia-app openen of je komt ze tegen: hashtags. Deze online labels geven je berichten context en laten je meer soortgelijke berichten vinden. Wanneer zet je deze hashtags nou in en hoe kun je ze het beste gebruiken? Wij geven #tips!

Om maar even wat helderheid in de hele kwestie te scheppen: het welbekende symbool # is níét de hashtag. De hashtag is de combinatie van een woord dat voorafgegaan wordt door het karakter # (ook wel ‘hekje’ genaamd).

Het nut van hashtags

Hashtags worden onder andere gebruikt om meer context te geven aan een bericht. Geschreven communicatie komt soms lastig over en een hashtag geeft dan meer duidelijkheid. Wanneer je bijvoorbeeld een sarcastisch bericht plaatst, kun je je bericht afsluiten met #grapje of #geintjenatuurlijk. Deze hashtags gebruik je niet per se om gevonden te worden, maar puur om je bericht toe te lichten.

#hashtag

Hashtags gebruik je ook om mensen gemakkelijk soortgelijke content te laten vinden. Zo was enkele jaren terug op Twitter de hashtag #followfriday erg populair. Op vrijdag postten mensen dan een lijstje met mensen die je volgens hen zou moeten volgen. Klikte je op de hashtag #followfriday (soms werd ook de afkorting #ff gebruikt), dan kreeg je meer volgsuggesties te zien. Op deze manier werd ook de hashtag #durftevragen populair en twitteren mensen nog steeds fanatiek mee tijdens bepaalde tv-programma’s (#BenBvolliefde, #dwdd, #widm).

Hoe zet je hashtags slim in?

Deze functie van de hashtag kun je natuurlijk zelf ook goed inzetten. Bijvoorbeeld als jij een leuke functie te vergeven hebt. Zet je vacature op social media en gebruik daarbij de hashtag #vacature en die van de stad waarin je bent gevestigd. Grote kans dat werkzoekenden ook via deze hashtags aan een geschikte baan proberen te komen.

Hashtags in een vacature op Instagram

Ook blijf je snel op de hoogte van specifieke onderwerpen door hashtags te volgen, iets wat onder meer op LinkedIn kan. Op deze manier kun je ook altijd meepraten over onderwerpen die belangrijk zijn voor je doelgroep. Voor jou is dat een mooie kans om je expertise te tonen!

Tips om hashtags toe te passen op jouw socialmedia-kanalen

Hashtags zijn dus op diverse manieren te gebruiken. Hieronder een overzicht van tips om hashtags voor jou te laten werken op social media:

  • Gebruik niet té veel hashtags; hoeveel te veel is, hangt af van het medium. Zo kun je bij Instagram gerust meer dan tien hashtags gebruiken, daar waar dat op Twitter al snel als ‘spammerig’ wordt gezien.
  • Plaats hashtags aan het eind van je bericht; dit voorkomt afleiding en houdt je tekst leesbaar
  • Gebruik alleen relevante hashtags; het is verleidelijk om mee te liften op populaire hashtags, maar blijf dicht bij je eigen merk en wat je wil uitstralen.
  • Check hoe populair de hashtag is; bij Instagram kun je klikken op een hashtag en vervolgens zien hoe vaak die gebruikt is in posts.
  • Ontdek nieuwe hashtags: wanneer je begint met het typen van een hashtag, vullen veel sociale netwerken je invoer aan. Misschien ontdek je zo wel nieuwe, relevante hashtags!
  • Op een hashtag-pagina op Instagram geeft de app je een lijstje met gerelateerde hashtags; kijk of er nuttige tussen zitten die jij voortaan kan gebruiken.

Meer weten?

Wil je meer weten over posten op social media en het gebruik van hashtags? Neem dan contact met ons op!

Dit blog is geschreven door
Henoch van Paesschen
Henoch
Meer weten?
Neem contact op met Henoch van Paesschen
Henoch van Paesschen