Ga naar de inhoud

Deze clichés in vacatures moet je vermijden

7 december 2021

Goed personeel is momenteel lastig te vinden. Dus de potentiële werknemers die je al bereikt, wil je gelijk aanspreken met wervende teksten én goede voorwaarden.. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Nou, in ieder geval niet met deze vacature-clichés!

Oké, we geven het gelijk toe: ook wij hebben ons wel eens schuldig gemaakt aan een clicheetje meer of minder. Dit is een valkuil waar je als snel kunt instappen. Daarom is het ook zo belangrijk om hier bewust van te zijn zodat je dit kan voorkomen. We realiseren ons als geen ander dat we méér uit de kast moeten trekken om onszelf als een aantrekkelijke werkgever neer te zetten.

Een goede vacaturetekst is enorm belangrijk om het juiste beeld te geven en om je te onderscheiden. Uiteraard met een authentiek verhaal. Maar in een poging om talent aan te trekken, toveren sommige bedrijven allerlei tenenkrommende zinnen en woorden uit hun mouw. Zó niet agile! (Géén idee wat dat nou eigenlijk betekent…)

Overzicht van clichés

Hieronder presenteren we een overzicht van clichés in vacatures en wat ze éígenlijk zeggen volgens ons. Daarbij zijn we ook zo vrij geweest om aan te geven hoe je dit ook kunt verwoorden. Disclaimer: alle voorbeeldclichés hebben we gevonden in bestaande vacatures die momenteel online staan. Mocht je als werkgever een zin van jou herkennen? Lees dan vooral even verder!

 
Wat je zegt Wat je eigenlijk bedoelt Wat je óók kan zeggen
“We zoeken iemand met een positieve, praktische instelling en geen 9-tot-5-mentaliteit” “Overwerken is standaard bij ons” “We zoeken iemand die van aanpakken houdt en wat toevoegt aan de sfeer op kantoor”
“Je hebt een hands-onmentaliteit” “Je zit niet de hele dag naar buiten te staren” “Je wacht niet af, maar kijkt concreet waar je van toegevoegde waarde kan zijn en pakt dit zelfstandig op”
“Je bent een teamplayer” “Je bent geen einzelgänger die in de stress schiet als iemand tegen je praat” “Je kan luisteren en weet wanneer je collega’s moet inschakelen”
“Je krijgt van ons: heerlijke verse-bonenkoffie” “We hebben onze Senseo de deur uit gedaan” “We zorgen goed voor ons personeel”
“We bieden een marktconform salaris” “We hebben geen idee wat je bij de concurrent zou verdienen, maar je doet het er maar mee” “We zoeken een uitstekende kandidaat die wij ook uitstekend belonen”
“Je hebt affiniteit met X” “Je hebt enig besef van wat je doet” “We zoeken mensen die het leuk vinden wat ze doen”
“Ervaring met Y is geen vereiste” “We zitten qua werknemers flink in de rats en nemen nu gewoon alles aan wat we tegenkomen” “Je hoeft niet álles te weten, maar je bent wel leergierig”
“Een informele werksfeer” “Er wordt gevloekt en als je slecht werk levert, dan krijg je dat zéker weten te horen” “Het onderlinge contact is laagdrempelig en naar jouw mening wordt geluisterd”
“Je bent flexibel” “Je doet meer dan in je contract staat en daar moet je niet zo over zeuren” “Je hoofdtaken zijn bekend, maar er zullen altijd een paar dingen bijkomen die niet in de vacature of je contract staan”
“Je bent een echte salestijger” “We hebben al een spin in het web, een creatieve duizendpoot en een rupsje-nooit-genoeg, maar willen onze mensen-zoo graag verder uitbreiden” “Je weet onze klanten uit te breiden en je kan je makkelijk inleven in onze klanten. Met onze diensten help je onze klanten echt verder en maak je ons ook blij”
“Gezellige vrijdagmiddagborrels” “De rest van de week is er geen zak aan, hopelijk kunnen we het goedmaken met wat lauwe biertjes en een Spotify-playlist” “Voor de teambinding drinken we aan het eind van de week een biertje en praten we even niet over werk”
“Je krijgt een telefoon van de zaak” “We willen je graag ook buiten kantooruren kunnen lastigvallen” “Je moet goed beschikbaar zijn richting klanten, maar je kan met een extra mobiel werk en privé goed gescheiden houden”
“Je kan via ons gratis sporten” “We willen niet dat je dik wordt en dat we in de toekomst nog meer kosten aan je kwijt zijn” “Zowel jij als wij zijn gebaat bij gezond personeel en op deze manier dragen wij ons steentje bij.”

Maar hoe moet het dan wel?

Om te komen tot een wervende vacaturetekst te komen, is een goede opbouw en opzet onmisbaar. Hieronder een aantal tips die je kunt toepassen:

  • Maak de tekst actief: voorkom passief taalgebruik door woorden als ‘hebben’ en ‘worden’ te vermijden.
  • Kom binnen met een knallende intro: laat door de eerste paar zinnen gelijk zien met wat voor soort bedrijf de sollicitant te maken heeft. De eerste indruk is heel belangrijk!
  • Geef een duidelijke functieomschrijving: wat gaat de werknemer nou écht doen. Wees eerlijk en duidelijk, dit voorkomt latere teleurstellingen en verhoogt de kans op een goede match.
  • Beschrijf de werksfeer: komt iemand in een strakke werkomgeving terecht of is alles lekker los? Jouw tekst moet er eigenlijk voor zorgen dat de sollicitant precies weet wat hij of zij kan aantrekken naar het sollicitatiegesprek

Nog meer tips? Lees dan ons blog over het schrijven van dé perfecte vacaturetekst. En kan je toch nog wat meer hulp gebruiken? Onze contentmarketeers helpen je graag bij het schrijven van een wervende vacaturetekst.

Dit blog is geschreven door
Henoch van Paesschen
Henoch
Meer weten?
Neem contact op met Henoch van Paesschen
Henoch van Paesschen