Ga naar de inhoud

Zo schrijf je de perfecte vacaturetekst!

3 december 2021

Met een goede vacaturetekst maak je de potentiële kandidaat niet alleen enthousiast voor de functie, maar óók voor je bedrijf. Het is daarom heel belangrijk dat je vacaturetekst opvalt en natuurlijk ook goed vindbaar is. Wij geven je de tips voor het schrijven van de perfecte vacaturetekst!

Wees duidelijk met de functietitel

Wie op zoek is naar vacatures, gebruikt zoekopdrachten om de gewenste baan te vinden. Daarna begint het koppensnellen op zoek naar die ene vette baan. Om precies deze twee redenen is het van belang dat je vacaturetitel simpel en duidelijk is. Gebruik dus liever geen zelfverzonnen functietitels als “salesgoeroe” of “marketing-eindbaas”, want het is dan nog steeds niet precies duidelijk waar iemand voor solliciteert.

Overtuig met de functieomschrijving

Een titel zorgt voor een eerste schifting van geïnteresseerden, maar je haalt ze pas echt binnen bij de functieomschrijving. Maar maak het niet mooier dan het is. Vertel wat de werkzaamheden zijn, hoe een gemiddelde werkdag eruitziet, wat het doel van de functie is en binnen welk team de functie valt. Maar ook zeker wat de functie zo leuk maakt, waar de uitdaging zit en hoe hij/zij de functie gaat invullen. Dit kan per bedrijf nog weleens heel erg verschillen. Waarom gaat een techneut echt gelukkig worden bij Exapps en waarom zou een werkvoorbereider zeker bij jouw metaalbewerkingsbedrijf aan de slag moeten?

De weekagenda van de contentmarketeer

Je kan in je vacaturetekst ook uitleggen voor wie de baan wél geschikt is en voor wie de baan níét geschikt is. Dat laatste klinkt een beetje alsof je je eigen vacature onderuithaalt, maar je wilt ook niet dat iemand met verkeerde verwachtingen het hele sollicitatieproces ingaat. Benieuwd naar een voorbeeld? Wij passen deze tip zelf ook toe op onze vacaturepagina. Kijk maar.

Wat verwacht je van een sollicitant?

Ook een heel belangrijke: wat verwacht je van een kandidaat? Waar moet iemand sowieso aan voldoen en wat is niet heel belangrijk, maar wel mooi meegenomen? In deze alinea kun je ook uitleggen hoeveel ervaring er nodig is, welke opleiding iemand moet hebben gehad of hoe iemand qua persoonlijkheid is.

Houd de functie-eisen beperkt

Mensen kijken in vacatureteksten in hoeverre ze voldoen aan het perfecte plaatje. Kom jij met een waslijst aan functie-eisen, dan kan dat kandidaten afschrikken. Besef dat de perfecte kandidaat vaak niet bestaat en dat je het schaap met de welbekende vijf poten niet snel vindt. Beperk je tot de belangrijkste criteria en bespreek de andere ‘pluspunten’ liever in een gesprek.

Benoem de arbeidsvoorwaarden

We kunnen er omheen gaan draaien, maar uiteindelijk besluiten mensen ook om wel/niet te reageren op basis van bijvoorbeeld het geboden salaris. Ons advies is dan ook om daarin gewoon zo transparant mogelijk te zijn. Ook hierbij gaat het om het creëren van de juiste verwachtingen. Maar een andere, vaak onderbelichte reden om het salaris te noemen is dat vacatures in Google for Jobs hoger scoren naarmate ze meer ingevulde velden bevatten, zoals locatie, salaris en sluitingsdatum. En oh ja, ‘marktcomform salaris’ niet meer gebruiken hè 😉

Omschrijf jezelf als werkgever

Sollicitanten willen graag weten wat ze kunnen verwachten en waar ze terechtkomen. Soms kun je via een website wel bedenken wat voor mensen erachter zitten (iets wat volgens ons aardig is gelukt met onze werken-bij website 😇), maar soms zegt de online presentatie van een bedrijf niks over hoe ze op de werkvloer zijn. Daarom is het belangrijk om in je vacature goed uit te stralen wat jou als werkgever typeert.

Dit kun je onder andere doen door naast de primaire, ook de secundaire arbeidsvoorwaarden te noemen. Nu kun je jezelf met een vrijmibo tegenwoordig niet meer onderscheiden, maar dat kan vast nog wel met een stoelmasseur, een gratis fiets of een toegewijde gamekamer op kantoor. Kijk hierbij ook goed naar de doelgroep: wat is een reden dat iemand een overstap naar een nieuwe baan overweegt? Wat heb jij kandidaten te bieden dat ze in hun huidige baan of bij een andere werkgever niet vinden? Dit moet altijd het uitgangspunt zijn om nieuwe medewerkers te werven en is in de huidige, krappe arbeidsmarkt nóg belangrijker geworden.

Wees duidelijk over het proces

Los van het schrijven van een wervende tekst moet je ook gewoon duidelijk zijn richting de sollicitant. Vertel of het om een vast of tijdelijk dienstverband gaat, wanneer de sluitingstijd van de vacature is, wie de contactpersoon is voor verdere vragen en hoe het verloop van het sollicitatieproces eruit gaat zien.

Zo. Je hebt nu een aantal handvaten om zelf de perfecte vacaturetekst te schrijven. Wil het je ondanks onze adviezen toch niet lukken? Neem dan contact op met onze contentmarketeers! Wij helpen je graag bij het schrijven van een vacaturetekst die aanslaat bij jouw doelgroep. Beloofd.

Dit blog is geschreven door
Marije Hulstijn
Marije
Meer weten?
Neem contact op met Henoch van Paesschen
Henoch van Paesschen