Ga naar de inhoud

Google Analytics 4 (GA4): wat is het en waarom moet je nu overstappen?

7 april 2022

Vanaf 1 juli 2023 kun je geen gegevens meer verzamelen met Google Universal Analytics. Het statistiekenplatform draait vanaf dan enkel op de laatste update: Google Analytics 4, ook wel GA4 genoemd. Wat houdt deze update in en waarom moet je nu al beginnen met GA4 inzetten? Online marketeer Niels legt het uit!

Google Analytics 4

Wat is Google Universal Analytics?

Google gebruikt de naam Universal Analytics voor de vorige generatie van haar statistiekenplatform. Wanneer je jouw website vóór oktober 2020 hebt ingesteld voor Google Analytics, dan gebruik je waarschijnlijk een Universal Analytics-property (een property bevat de Analytics-rapporten en -gegevens voor je website en/of app). En deze property’s hebben andere rapporten dan Google Analytics 4-property’s.

Wat is Google Analytics 4?

Google Analytics 4 (GA4) vervangt Universal Analytics (UA). Vanaf 1 juli 2023 verwerken de property’s van Universal Analytics geen gegevens meer. Je kan rapporten na die tijd nog wel even inzien, maar nieuwe data wordt alleen doorgestuurd naar GA4-property’s.

Wat maakt GA4 zo anders?

GA4 meet heel anders dan de vorige generaties van Analytics. Die groepeerden interactie en data per sessie. GA4 gooit het over een andere boeg en verzamelt de data per gebruiker in de vorm van gebeurtenissen (events). Volgens Google past deze manier van meten veel beter bij de huidige moderne klant, die op meerdere apparaten verschillende onderdelen van de klantreis aflegt.

Google Analytics-data

GA4 draait om gebeurtenissen

Door gebeurtenissen toe te voegen aan je website of app, kun je aanvullende functies en gedrag meten. Hierdoor worden je rapporten nog nuttiger. Stel, je hebt een webwinkel. Dan wordt de gebeurtenis ‘select item’ geactiveerd wanneer een bezoeker een product kiest uit een lijst met artikelen. En door parameters toe te voegen aan een actie kan je nog meer informatie verzamelen. Zo kun je met de parameter ‘item_name’ bij de eerder genoemde gebeurtenis zien om welk product het precies gaat.

GA4 doet aan machine learning

GA4 is een stuk slimmer dan zijn voorgangers. Dat mag ook wel, want de vorige versie dateert alweer uit 2012. GA4 is dan ook één van de grootste updates binnen de vijftienjarige geschiedenis van Google Analytics. Deze versie past machine learning toe en kan hierdoor meer inzichten geven en voorspellingen doen. Zo kan het voorspellen of een klant niet meer gaat bestellen in de toekomst. Jij kan daarop weer anticiperen met een loyaliteitsprogramma of een andere vorm van marketing waarbij je bezoekers verleidt tot herhaalaankopen. GA4 kan door middel van machine learning ook zelf klantsegmenten aanmaken op basis van (verwacht) gedrag.

GA4 heeft een relevantere focus

Doordat GA4 echt gemaakt is voor de moderne websitebezoeker is de focus van de dienst ook veel relevanter. De vorige versies van Analytics focusten op zaken als bounce-rate, tijd op pagina en aantal sessies. GA4 richt de aandacht vooral op het websitegedrag, oftewel de user engagement. Ook wordt in GA4 standaard websitegedrag gemeten in plaats van dat je dit via Google Tag Manager moet instellen. Denk aan zaken als scrolldiepte, klikken op interne en externe links, et cetera.

GA4 leert jou je bezoekers kennen

Al met al brengt Google Analytics 4 een aantal mooie veranderingen met zich mee die jou een nog completer beeld geven van jouw bezoekers, waarop jij weer kan inspelen. Want iemand die verschillende kanalen bezoekt op verschillende apparaten wordt in GA4 gezien als één bezoeker. Je kan hierdoor zien hoe iemand jouw website heeft ontdekt. Had hij eerst je advertentie bezocht, toen je website bezocht en vervolgens het contactformulier ingevuld? Met GA4 zie je dit proces in een duidelijk overzicht.

Stap nu al over naar GA4!

Wij raden je aan om nu alvast de overstap te maken naar GA4. “Waarom?”, denk je wellicht, aangezien je nog tot juli 2023 gegevens kan verzamelen met de huidige versie van Google Analytics. Dat komt omdat je de huidige data – vanwege de totaal andere manier van meten – niet kan overzetten naar GA4.

Elke gebruiker van Analytics weet dat data pas echt waardevol zijn als je ze met elkaar kan vergelijken. Niet alleen met de gegevens van een week of maand eerder, maar vaak juist met statistieken van een jaar ervoor. Dus wanneer je nu overstapt naar GA4 kun je alvast bezoekersdata verzamelen die heel goed van pas komen in de zomer van 2023, wanneer je sowieso de overstap móét maken.

Zo stap je over naar Google Analytics 4

Overstappen is niet heel lastig en gelukkig heeft Google een installatieassistent ontwikkeld om een nieuwe GA4-property te maken die data parallel verzamelt met je bestaande UA-property. Die laatste verandert ook niet en blijft voorlopig gegevens verzamelen zoals je dat gewend bent. Mocht je er niet uitkomen, schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

Dit blog is geschreven door Niels, online marketeer bij onze SEO-partner Booosters.