Ga naar de inhoud

Waarom wij ChatGPT niet volledig omarmen

1 augustus 2023

Er is al veel gezegd en geschreven over ChatGPT. Bij Warempel houden we de ontwikkelingen en de vele toepassingen van deze AI-tool nauwlettend in de gaten. Tegelijkertijd houden we grotendeels vast aan onze koers. Waarom? Dat leggen we je graag uit in dit blog.

Waarom wij ChatGPT niet volledig omarmen

We volgen innovaties op de voet en testen zo nu en dan ook nieuwe mogelijkheden. Een tool als ChatGPT vinden wij (oké: de meesten van ons) dan ook razend interessant. Je kan er tekstueel en creatief heel veel mee en dat opent weer deuren naar meer inspiratie en content.

Toch surfen we niet elke dag naar https://chat.openai.com/ om die arme robot te overladen met ingewikkelde prompts. Graag leggen we jou uit hoe we ChatGPT gebruiken in onze dagelijkse werkzaamheden.

ChatGPT voor webteksten

Warempel verzorgt regelmatig de complete webteksten voor bestaande of nieuwe (door BIG FAT Internet ontwikkelde) websites. We schrijven dan alles wat los en vast zit! De homepage vullen we met teksten, we schrijven de ‘Over ons’-pagina, maar leggen ook uit hoe een bedrijf te werk gaat, wat voor producten of diensten het allemaal verkoopt of hoe je als bezoeker contact kan opnemen.

Je begrijpt vast dat een robot niet zo makkelijk een pagina over de geschiedenis en werkwijze van een organisatie schrijft. Die heeft vaak te weinig kennis van dit specifieke bedrijf om er een kloppend geheel van te maken. We kunnen ChatGPT dan wel allerlei input geven om hem te helpen, maar dan kunnen we die tekst net zo makkelijk en snel zélf schrijven. 😉

We zetten ChatGPT soms wél in bij webtekstprojecten als we productpagina’s moeten vullen met zoekmachinevriendelijke content. Het gaat hierbij vaak om producten die je online op meerdere plekken vindt en waar dus veel feitelijke informatie over bestaat. Door ChatGPT in te zetten besparen we zo heel wat uitzoekwerk én schrijfwerk. Alle door ChatGPT gegenereerde teksten controleren we op feitelijke onjuistheden en redigeren wij in de juiste tone of voice. Want kwaliteit gaat nog altijd boven kwantiteit en snelheid.

ChatGPT bij interviews en nieuwsberichten

Als contentmarketingbureau verzorgen wij voor meerdere klanten op vaste basis hun content. In de praktijk betekent dit dat we voor een doorlopende en consistente zichtbaarheid zorgen. Dit doen we met blogs, nieuwsberichten, socialmediaposts, referenties en interviews met medewerkers. Stuk voor stuk unieke, op maat gemaakte en vaak uiterst persoonlijke berichten, waarin echt de kracht en chemie van een organisatie naar boven komt.

Deze berichten schrijven we van a tot z helemaal zelf en er komt geen robot aan te pas. En heel eerlijk gezegd: we verwachten niet dat dit de komende jaren gaat veranderen. De persoonlijke verhalen van jouw organisatie komen we op locatie ophalen en door medewerkers te interviewen kom je tot de mooiste en meest authentieke verhalen.

ChatGPT bij redigeren en vertalen

ChatGPT kan je in principe ook goed inzetten voor het nakijken, verbeteren en vertalen van je teksten. Wat de eindredactie betreft hebben we hier (intern, niet voor klanten) wel eens mee geëxperimenteerd, maar de feedback die we kregen was op z’n zachtst gezegd niet altijd een verbetering. Gelukkig hebben we nog altijd een taalkapitein aan boord die je niet blijer kan maken dan met wat eindredactiewerk! Daarnaast hebben we ook altijd een tweede lezer.

Bij het schrijven van je webteksten of het maken van persoonlijke content kunnen we bij Warempel ook gelijk de Engelse vertaling voor je verzorgen. Oh, yes! Hiervoor gebruiken we in sommige gevallen wél ChatGPT. Maar we wedden hierbij nooit op one horse en zetten dan – naast onze eigen jarenlange ervaring met het vertalen van teksten naar het Engels natuurlijk – ook Google Translate en DeepL in.

We vergelijken en combineren de vertalingen en zorgen zo voor één goede, gangbare vertaling die lekker leest. Want ook hier blijft de menselijke eindredactie essentieel. We schrijven veel voor klanten waarvan hun content branchespecifieke woorden bevat. Een online vertaaldienst snapt de context vaak niet en dan gaat het mis in de vertaling.

We vertrouwen op ons team!

Dus: waar het kan en waar het daadwerkelijk iets toevoegt zetten we ChatGPT in. Want als wij innovaties kunnen inzetten om klanten nóg beter te helpen, dan laten we dit natuurlijk niet na. Maar om de kwaliteit en authenticiteit te bewaken, vertrouwen we bij Warempel tóch het meest en het liefst op ons team van betrokken contentmarketeers!

Dit blog is niet geschreven door een robot, maar door
Henoch van Paesschen
Henoch
Meer weten?
Neem contact op met Henoch van Paesschen
Henoch van Paesschen