Ga naar de inhoud

Waarom inspelen op de zoekintentie zo belangrijk is voor SEO

25 augustus 2022

Zichtbaar zijn op specifieke zoekwoorden. Het is een verzoek dat wij regelmatig krijgen. Klanten weten immers dat hun potentiële klanten op bepaalde onderwerpen zoeken en willen vindbaar zijn op die zoekwoorden. Uiteraard helpen wij hen hier graag mee, lees maar.

Niels en Luc

Dit artikel verscheen eerder op de LinkedIn-blog van Luc. Je kan hem daar volgen óf gewoon hieronder verder lezen:

Bij een zoekwoordenonderzoek kijken we niet alleen naar het gewenste zoekwoord, maar ook naar vergelijkbare zoekwoorden. Zoekwoorden die iets afwijken maar wel een duidelijk andere intentie hebben. Een mooi voorbeeld hierbij is ‘contentmarketing’.

‘Contentmarketing’ is een breed zoekwoord waar verschillende intenties achter zitten. Maar als je kijkt naar het zoekwoord ‘contentmarketing uitbesteden’, dan zie je al een veel duidelijkere koopintentie. Het is heel belangrijk om de verschillende intenties in kaart te brengen om de content aan te laten sluiten op de zoekintentie.

Wat betekent zoekintentie?

De zoekintentie is de reden achter een zoekopdracht. Oftewel: de waarom. Wáárom tikken mensen een bepaald woord of een combinatie van woorden in Google of een andere zoekmachine? Wat willen ze met die zoekopdracht bereiken? Willen ze enkel wat meer informatie over contentmarketing omdat ze zich nog aan het oriënteren zijn of dit iets is voor hun organisatie? Of staan ze al op het punt om met contentmarketing aan de slag te gaan? Of misschien is het wel gewoon een student die voor een opdracht wat zoekt over contentmarketing…

Contentkansen in kaart brengen

Door het zoekgedrag goed te bestuderen, brengen we de contentkansen in kaart. Hierbij kijken we hoe vaak men zoekt op bepaalde zoektermen en of er veel concurrentie is. Op basis van dit onderzoek bepalen we de onderwerpen en zoektermen waarop we ons gaan focussen.

Hoe spelen wij in op de zoekintentie?

Wanneer wij een pagina schrijven denken wij altijd na wat het doel is van deze content. Helpt het iemand die zich nog in de oriëntatiefase bevindt of is het om een bezoeker te overtuigen om snel een gewenste actie uit te voeren? Dit bepaalt namelijk de opbouw van een pagina en de content die wij maken.

Voor het zoekwoord ‘contentmarketing’ is een kennisbank bijvoorbeeld heel waardevol. Hier is veel informatie te vinden over wat contentmarketing is. Hoe zet je een duidelijke strategie op voor de contentmarketing? Welke onderdelen zijn belangrijk binnen contentmarketing? Wat levert het op? Kortom: specifieke kennis delen om de bezoeker verder te helpen in de zoektocht.

Bij ‘contentmarketing uitbesteden’ wil je de bezoeker overtuigen waarom ze de contentmarketing aan jou moeten uitbesteden. Hierbij stuur je al meer naar de gewenste actie, zoals een offerteaanvraag of een kennismakingsgesprek.

Inspelen op de zoekintentie is ook belangrijk voor SEO, omdat je zo beter aansluit op de behoefte van de zoeker en gerichter zijn of haar vraag kan beantwoorden. Dit waarderen de zoekmachines, waardoor je betere posities verkrijgt binnen diezelfde zoekmachines.

Zoekwoordenonderzoek is een specialisme

Inspelen op de zoekintentie begint met een zoekwoordenonderzoek. Met een zoekwoordenonderzoek denk je na over de woorden waarop je gevonden wilt worden. Via tools als Semrush, Keyword Planner van Google Ads, Google Search Console en Google Analytics brengen we het zoekgedrag in kaart. Dit doen wij in samenwerking met onze partner Booosters, een bureau dat zich volledig richt op online marketing. Elke week zit online marketeer Niels twee dagdelen bij ons op kantoor. Zo is hij echt onderdeel van ons team. Én niet alleen Niels, want waar aanvullende expertise nodig is haakt een van de collega’s van Niels aan.

Op basis van het zoekwoordenonderzoek van Niels bepalen we samen welke pagina’s we gaan optimaliseren en waar kansen liggen voor nieuwe pagina’s. We kijken naar gerelateerde trefwoorden en intenties en richten op deze manier de pagina in. Uiteindelijk komt hier een pagina uit die perfect aansluit op de behoefte van de zoeker. Wij helpen die persoon verder met duidelijke, inhoudelijke informatie én we vergroten voor onze klant de kans dat die hier uiteindelijk een conversie uitkomt.

Bij een informatieve blog gaat het bijvoorbeeld niet om een directe conversie. Hier wil je de lezer simpelweg verder helpen met relevante content. En als je écht verder helpt, dan zorg je voor een positieve ervaring en weten ze jou wel te vinden als ze klaar zijn voor de aankoop.

Wil jij nou ook gerichte content die zowel jou als je klanten verder helpt? Neem dan contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken!

Dit blog is geschreven door
Luc Kipmulder
Luc
Meer weten?
Neem contact op met Luc Kipmulder
Luc Kipmulder