Ga naar de inhoud

Maak jij nog wel waar wat je belooft?

23 maart 2023

Als werkgever sta je ergens voor. Je hebt een aantal beloftes gedaan aan je medewerkers en die draag je intern en/of extern uit. Dit noemen we ook wel jouw Employer Value Proposition (EVP). Maar is jouw werkgeversbelofte nog wel actueel? Oftewel: maak jij nog wel waar wat je belooft? Zo niet, dan hebben wij de tips om je EVP weer kloppend te krijgen!

Klopt jouw Employer Value Proposition (EVP)?

Wat is Employer Value Proposition?

Employer Value Proposition, kortweg EVP, betekent letterlijk werkgeverswaardepropositie. Het is de belofte die je doet naar je huidige én toekomstige medewerkers. Oftewel: wat heb jij te bieden als werkgever.

Deze werkgeversbelofte kan iets voor de hand liggends zijn als “een goed salaris”, “fijne collega’s” of een auto van de zaak, maar met de volgende waardes kun je ook indruk maken én het verschil maken tussen jou en een ander bedrijf dat vecht om de handtekening van een kandidaat:

Hiermee maak je het verschil

  • Onbeperkt cursussen en opleidingen volgen
  • Gratis lunch
  • Gratis sporten
  • Volledige reiskostenvergoeding
  • Hybride werken
  • Pensioenopbouw
  • Duidelijke doorgroeimogelijkheden
  • Focus op inclusiviteit en diversiteit
  • Medewerker op één (focus op werkgeluk)

Een EVP kent verschillende vormen

Bovenstaande voorbeelden zijn concrete pluspunten, maar je werkgeversbelofte kan ook wat minder tastbaar zijn. Zo kan jij richting werknemers uitstralen dat je werkt zonder duidelijke hiërarchie en dat iedereen binnen het bedrijf duidelijk een stem heeft. Of jouw EVP is dat de verantwoordelijkheid heel erg bij de collega’s zelf ligt en dat je als werknemer dus zelf bepaalt hoeveel vakantiedagen je opneemt of wanneer je ‘s morgens begint met werken.

Zeg wat je doet én doe wat je zegt

Over wat een werkgeversbelofte is en hoe je die opstelt, daar is online genoeg over te vinden. Maar de vraag is vooral: maak jij íntern nog wel waar wat je éxtern belooft? Dat realisatiemoment kan (en zou moeten) ontstaan bij het opstellen van een vacaturetekst. Daarin schrijf je namelijk wat jij als werkgever hebt te bieden en wat de nieuwe werknemer mag verwachten als hij/zij bij jou komt werken. Maar de dingen die jij een nieuwe collega belooft, lever jij die ook nog steeds aan je huidige werknemers?

Wij liepen hier zelf ook tegenaan. Toen wij onlangs een nieuwe vacature opstelden, moesten we helaas concluderen dat onze EVP niet helemaal meer klopte. We beloofden sollicitanten namelijk iets wat we niet (meer) deden…

Is de vrijmibo wel zo legendarisch en gezellig?

Zo hadden wij in onze vacature staan dat we legendarische vrijdagmiddagborrels hebben “op ons eigen dakterras mét bar”. Nu hadden we ook daadwerkelijk een dakterras met bar, maar de bar werd al een paar jaar niet meer gebruikt. De borrels waren dus verre van legendarisch en daarmee kwam de realiteit niet meer overeen met het beeld dat we schetsten richting potentieel nieuwe collega’s.

Zelf werken wij nu ook intensiever aan onze EVP.

Gelukkig zagen we dat zelf ook in! Sinds dit realisatiemoment gingen we met z’n allen al een keer padelen en bowlen én hebben we weer een eigen bar die elke vrijdag wordt gebruikt. 🍻 En om de hand nóg dieper in eigen boezem te steken: juist nadat we zo intensief over werkgeversbeloftes hebben gepraat en geschreven voor klanten, werken we nu ook intern beter aan onze EVP. We hebben een werkgroep opgericht die als doel heeft de interne communicatie te verbeteren. Zo houden we sinds kort via ons intranet elke maand alle collega’s op de hoogte van de ontwikkelingen bij de drie labels van Wij zijn WEB (Warempel, Exapps en BIG FAT Internet).

Een verkeerde EVP straalt af op je huidige collega’s

Een scheve verhouding tussen wat je uitstraalt en wat je waarmaakt, kan onbewust ook effect hebben op huidige of net nieuwe medewerkers. Die denken bij een bedrijf te komen met legendarische vrijmibo’s – het stond immers in de vacaturetekst – maar komen na enkele weken tot het besef dat het aan het eind van de week blijft bij één biertje en wat ouwehoeren op kantoor. Niks mis mee, maar dat is niet wat hen werd beloofd!

En zo kun je bij alle door jou geschetste pluspunten in een vacaturetekst jezelf afvragen of je ze als bedrijf nog wel waarmaakt. Je kan bijvoorbeeld leuk beweren dat iemand zelf zijn begintijd mag kiezen, maar als hij of zij wél elke ochtend bij de daily standup van 9:00 wordt verwacht, dan is er dus eigenlijk geen keuze meer, of wel? Hetzelfde geldt voor de doorgroeimogelijkheden die in veel vacatureteksten wordt genoemd. Kan je die écht waarmaken, of is dit vooral een lokmiddel om potentiële collega’s over de streep te trekken?

Tips om je EVP kloppend te krijgen

Om zowel nieuwe als bestaande collega’s niet teleur te stellen, is het zaak om je EVP kloppend te krijgen. Hoe je dat doet?

  • Laat je huidige team actief meedenken over de inhoud van je vacaturetekst. Vraag ze concreet wat hen de doorslag gaf om bij jou te werken én wat zij nu nog steeds erg waarderen aan het bedrijf. Wat zorgt ervoor dat ze iedere dag met plezier naar hun werk gaan, wat zorgt ervoor dat ze niet naar de concurrent stappen?
  • Laat je werknemers een kort lijstje invullen waarbij ze bij elk van de volgende vijf punten aangeven wat zij het meest waarderen:
    – Organisatie
    – Werkzaamheden
    – Collega’s / sfeer
    – Ontwikkelmogelijkheden
    – Arbeidsvoorwaarden
  • Focus je niet alleen op nieuw talent, maar zorg er ook voor dat je het bestaande talent binnenboord houdt, juist in deze tijden waarin een andere baan voor het oprapen ligt.

Door bewust en proactief bezig te zijn met je werkgeversbelofte zorg je ervoor dat je niet alleen bezig bent met een zo goed mogelijke werkgever te zijn voor nieuwe werknemers, maar óók voor bestaande werknemers. Want dat is sowieso iets waar je als organisatie niet aan voorbij mag gaan.

Beloon loyale werknemers

Zo bieden wij zelf sinds kort een pensioenregeling (via de derde pijler) aan. De constructie is zo gemaakt dat het je als werknemer meer oplevert wanneer je langer in dienst bent. Op deze manier is onze pensioenregeling niet alleen interessant voor potentieel nieuwe collega’s, maar beloont het tegelijkertijd werknemers die langer bij ons blijven werken.

Dus, mocht je bezig zijn met het opstellen van een vacaturetekst, verleid kandidaten dan niet met luchtkastelen, maar hou jezelf (via je medewerkers!) een spiegel voor en zorg ervoor dat je zowel voor nieuwe collega’s als voor bestaande collega’s de leukst denkbare werkgever bent!

Wees voor nieuwe én bestaande collega’s de leukst denkbare werkgever!

Hulp nodig met jouw EVP of vacatureteksten? Wij helpen je graag! Spreken we jou tijdens onze le-gen-da-ri-sche vrijmibo? 😉

Dit blog is geschreven door
Henoch van Paesschen
Henoch
Meer weten?
Neem contact op met Luc Kipmulder
Luc Kipmulder