Ga naar de inhoud

Digitale toegankelijkheid: wat kan je zelf doen

28 maart 2024

Digitale toegankelijkheid is momenteel een belangrijk onderwerp. Het is belangrijk dat iedereen zonder problemen jouw website, app of webshop kan gebruiken. Vanaf 2025 is dit zelfs wettelijk verplicht. Er zijn verschillende richtlijnen waar je dan aan moet voldoen. Het digitaal toegankelijk maken van je website is niet alleen een technisch verhaal. Ook je content moet toegankelijk zijn. Wil je graag weten wat een digitaal toegankelijke website inhoudt en wat je zélf kan doen? Lees dan verder!

WCAG

Een digitaal toegankelijke website, wat houdt het in?

Een digitaal toegankelijke website is een website die bruikbaar is voor zoveel mogelijk mensen. Op de website wordt rekening gehouden met verschillende vaardigheden van doelgroepen. Denk hierbij aan mensen die blind of slechtziend zijn, laaggeletterden of minder digitaalvaardige mensen. Dit is in Nederland een groep van ongeveer 4 miljoen mensen. Uiteindelijk moet iedereen de content van een website makkelijk kunnen bezoeken, navigeren en gebruiken.

Voordelen van een digitaal toegankelijke website

Een website die goed toegankelijk is, heeft veel voordelen. Zo kan een breed publiek de website gebruiken, dus zowel mensen mét als mensen zónder beperkingen. Dat leidt tot een betere ervaring voor alle gebruikers (en dus een beter gevoel bij jouw merk!). En een digitaal toegankelijke website draagt bij aan een snellere vindbaarheid, vergroot je bereik en zorgt voor onderscheidend vermogen ten opzichte van je concurrenten.

Redenen genoeg dus om ervoor te zorgen dat jouw website goed te bezoeken is voor iedereen!

Wettelijke eisen

Vanaf 28 juni 2025 gaat de internationale wetgeving voor digitale toegankelijkheid in. Er zijn dan verschillende richtlijnen waar je als eigenaar van een website aan moet voldoen. Deze richtlijnen staan in de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), die wereldwijd wordt erkend als de standaard voor digitale toegankelijkheid.

Benieuwd welke regels dit precies zijn? Onze collega’s van BIG FAT Internet schreven een blog over de WCAG.

Zelf aan de slag!

Nu je weet wat een toegankelijke website inhoudt, kan je zelf aan de slag. Want hoewel een hoop onderdelen van een toegankelijke website van technische aard zijn, kan je óók op contentgebied het een en ander aanpassen. Met deze tips kan je direct aan de slag!

Hanteer een duidelijke koppenstructuur
Zorg ervoor dat de koppen op je website helder en consistent gestructureerd zijn. Dit is niet alleen belangrijk voor zoekmachines om de inhoud van je website te begrijpen, maar het verbetert ook de navigatie voor gebruikers die schermlezers gebruiken. Dit doe je doormiddel van gestructureerde koppen en subkoppen, ook wel kopniveaus genoemd. Op deze manier creëer je een logische hiërarchie van informatie die de toegankelijkheid van je website verbetert.

  • H1: Titel van je pagina
  • H2: Hoofdonderwerp
  • H3: Subonderwerp

Schrijf beschrijvende paginatitels
De titels van webpagina’s zijn belangrijk voor het begrijpen van wat de pagina inhoudt, niet alleen voor zoekmachines maar ook voor gebruikers. Voor mensen met visuele beperkingen of cognitieve beperkingen zijn paginatitels vaak de eerste kennismaking met de inhoud. Een duidelijke en beschrijvende titel helpt hen bij het navigeren door de site en het vinden van de juiste informatie. Daarnaast spelen titels een belangrijke rol bij het verbeteren van de vindbaarheid van de website op zoekmachines.

Zorg voor voldoende kleur en contrast
Het gebruik van kleur en contrast is een belangrijk onderdeel voor digitale toegankelijkheid omdat het direct van invloed is op de leesbaarheid en begrijpelijkheid van de inhoud voor alle gebruikers. Kleurcontrast is belangrijk voor mensen met kleurenblindheid of verminderd zicht. Door te zorgen voor voldoende contrast tussen tekst en achtergrond kunnen zij de inhoud gemakkelijker lezen en onderscheiden. Let hier ook op als je met visuele content, zoals afbeeldingen, werkt.

Geef alt-teksten aan afbeeldingen
Dit is een van de makkelijkste en meest effectieve manieren om je website toegankelijker te maken. Door beschrijvende alt-tags toe te voegen aan afbeeldingen, kunnen schermlezers voor blinden en slechtzienden de inhoud van de afbeeldingen begrijpen. Ook als de afbeelding niet laadt, ziet iemand alsnog de beschrijving van de afbeelding. Het verbetert dus de bruikbaarheid van je website voor alle gebruikers.

Gebruik toegankelijke taal
Bij het schrijven van webteksten kan je het beste eenvoudige en duidelijke taal gebruiken. Dit zorgt ervoor dat iedereen de tekst begrijpt. Afhankelijk voor wie de tekst bedoeld is kan je het beste ook vakjargon vermijden. Toegankelijke taal zorgt ervoor dat de content ook toegankelijk is voor mensen met een cognitieve beperking en voor wie Nederlands niet hun moedertaal is.

Beschrijf links
Het is belangrijk om links op je website te beschrijven omdat dit gebruikers helpt om de bestemming van de link te begrijpen zonder deze daadwerkelijk te hoeven openen. Voor mensen die afhankelijk zijn van schermlezers, is het belangrijk dat de tekst waar een link achter zit de bestemming nauwkeurig beschrijft, zodat ze kunnen beslissen of ze de link willen volgen.

Hulp nodig bij het digitaal toegankelijk maken van je website?

Wil jij dat jouw website niet alleen qua content, maar ook op het technische vlak voldoet aan de richtlijnen? Onze collega’s van BIG FAT Internet helpen je graag bij het digitaal toegankelijk maken van je website. Dit start met het inventariseren van de huidige toegankelijkheid van jouw website. Aan de hand van de WCAG-checklist bepalen ze welke aanpassingen er moeten worden doorgevoerd om jouw website, webshop of app te laten voldoen aan de wettelijke richtlijnen. Vraag de gratis quickscan aan.

Dit blog is geschreven door
Henoch van Paesschen
Henoch