Ga naar de inhoud

Deel jouw kennis in een contenthub en scoor in Google

24 januari 2023

Ben jij een autoriteit op een bepaald onderwerp en wil jij goed online zichtbaar zijn? Creëer dan een contenthub. Hiermee claim je autoriteit én deel je je kennis. En daarmee help je niet alleen jouw publiek verder, je kan er ook mee scoren in Google. Hoe? Dat vertellen we je graag.

Contenthub

Door het maken van een contenthub bind je jouw publiek aan jouw organisatie. Dit doe je door je aandacht te richten op een thema waarin jij uitblinkt. Daaromheen creëer je content die aansluit bij dat onderwerp. En zo ontstaat een contenthub.

Wat is een contenthub? En hoe geef je dit vorm op je website?

Een contenthub wordt soms ook wel een topic-cluster genoemd en bestaat uit een hoofdpagina op je website waar een bepaald thema zowel in de breedte als in de diepte wordt uitgewerkt. Alle relevante content binnen een specifiek thema krijgt zo een centrale plek op de website.

Onder deze hoofdpagina met het centrale thema vind je meerdere pagina’s met subonderwerpen. Hierbij is elke pagina een verdieping van het centrale thema en vult zo een specifieke informatiebehoefte in. De content binnen de contenthub is gevarieerd om zo kennis op de juiste manier over te brengen. Denk aan artikelen, blogs, video’s, infographics, maar ook aan posts op social media die linken naar je contenthub. Met deze specifieke en waardevolle kennis claim je jouw autoriteit binnen jouw branche.

Zo creëer jij een ijzersterke contenthub

Met deze strategische aanpak maak jij een ijzersterke contenthub die voor jou gaat werken.

  • Kies een onderwerp. Denk na over de onderwerpen waar jij een autoriteit in bent en waar jij bekend om wil staan binnen jouw branche. Je kan van meerdere thema’s een contenthub maken, maar start met één thema en één contenthub.
  • Kijk naar je bestaande content. Denk hierbij aan brochures, artikelen in vakbladen, blogs, (interne) nieuwsbrieven, et cetera. Hoe kun je deze gebruiken voor je contenthub? Probeer structuur aan te brengen in je bestaande content en maak een plan hoe je dit wil gebruiken in de contenthub. Welke content kun je updaten of uitbreiden? Welke content is het belangrijkst en welke content zorgt voor verdieping binnen je thema? Hulp nodig? Wij kijken met je mee en maken ijzersterke content voor je.
  • Breng de informatiebehoefte in kaart. Dit geeft je inzicht in het zoekgedrag van websitebezoekers. Waar zoeken ze naar? Welke woorden, zinnen of vragen stellen ze aan zoekmachines? Wij helpen je graag met jouw zoekwoordenonderzoek en brengen de thema’s en de informatiebehoefte in kaart.
  • Beantwoord vragen. Je hebt je hoofdonderwerp gekozen; bedenk nu alle mogelijke vragen rondom jouw onderwerp. Alle vragen met betrekking tot dit onderwerp beantwoord jij binnen je contenthub. Door in Google te zoeken op jouw hoofdthema, krijg je al snel een idee van de vragen die leven bij anderen.
  • Doe een concurrentieonderzoek. Welke content delen concurrenten over hetzelfde onderwerp? Hoe doen ze dit? Laat jezelf inspireren en motiveren door je concurrenten om het nog beter te doen. Kijk ook naar de structuur op hun website; hoe hebben zijn hun contenthub opgebouwd? Wat kun je overnemen en wat wil je verbeteren?
  • Maak een plan om gaten in je content te vullen. Je hebt inmiddels een duidelijk beeld van de content die er is en die je nog moet creëren om je hub zo goed mogelijk te vullen. Voordat je in de contentcreatie duikt, maak je eerst een plan. Een contenthub is eigenlijk een duidelijk gedefinieerde interne linkstrategie, dus pak je contentcreatie ook strategisch aan.
  • Maak een hoofdhubpagina. Dit is de landingspagina waar het hoofdonderwerp op staat met daarbij alle subonderwerpen en relevante links. Bepaal prioritering op basis van de meest relevante content. Het kost zoekmachines namelijk tijd om nieuwe inhoud te crawlen en te indexeren. Daarna pas je de hub and spoke-techniek toe, zodat alle subpagina’s teruglinken naar de hoofdpagina, die op zijn beurt zelf ook linkt naar de subpagina’s. Dat ziet er zo uit:

De hub and spoke-techniek

Waarom jij wil investeren in een contenthub

Er zijn een aantal goede redenen te bedenken waarom jij nú wil starten met het creëren van een contenthub als duurzaam marketingmiddel:

Je creëert autoriteit

De belangrijkste reden voor een contenthub is om websitebezoekers te helpen de informatie te vinden waar zij naar zoeken en daarbij zo compleet mogelijk te zijn. Zo bind jij hen uiteindelijk aan je bedrijf, creëer je waarde en word je gezien als autoriteit in jouw vakgebied. Om dit te realiseren, focust een contenthub zich op een specifiek onderwerp. Dit onderwerp bouw je uit met links naar subonderwerpen die het hoofdonderwerp ondersteunen en lezers zo meer verdieping geven over een thema.

Je bent beter zichtbaar in zoekmachines

Zoekmachines, zoals Google, zijn nog altijd een van de belangrijkste bronnen om verkeer naar een website te genereren. Ze worden steeds slimmer en scannen op waardevolle content. Door je met een contenthub te focussen op een bepaald onderwerp zullen zoekmachines dit sneller oppikken en begrijpen ze dat jouw website waardevolle inhoud biedt over dat betreffende onderwerp.

Op deze manier indexeren zoekmachines jouw website hoger in de zoekresultaten. Helemaal als je binnen je contenthub interne links realiseert, die ervoor zorgen dat een bezoeker nóg dieper kan graven in het onderwerp dat hem interesseert. Hierdoor blijft de bezoeker langer op jouw website. Dit zorgt voor een lage bounce rate (het percentage bezoekers dat je website bezoekt en vervolgens verlaat in plaats van door te klikken naar andere pagina’s binnen je website), een hoge click trough rate (het percentage bezoekers dat jouw pagina ziet in Google en er ook daadwerkelijk op klikt) en veel time on site. Allemaal factoren waar zoekmachines heel erg blij van worden!

Je krijgt meer leads en bouwt aan een relatie

Websitebezoekers lezen sneller verder als de informatie die je biedt waardevol voor ze is. Vul je contenthub dus aan met linkjes, video’s, infographics, whitepapers en call to actions die dieper ingaan op het hoofdonderwerp of de subonderwerpen. Koppel dit ook aan de mogelijkheid om direct contact op te nemen met een expert binnen jouw organisatie of om een afspraak in te plannen.

Deel ook zoveel mogelijk ‘stukjes’ van je thema als losse posts op social media, zodat jouw publiek steeds weer in aanraking komt met jouw kennis en jou gaat zien als een autoriteit op dit gebied. Je creëert zo ook meer bereik en bouwt aan een trouw en specifiek publiek. Dit leidt vaak tot nieuwe klanten, betere relaties en samenwerkingsmogelijkheden. 

Je creëert evergreen content

Evergreen content is content die jarenlang relevant blijft. Het is daarmee blijvend interessant voor (potentiële) klanten én voor zoekmachines als Google. Het voordeel van evergreen content is dat je deze content één keer schrijft, maar er wel jarenlang van profiteert. Jouw publiek is niet alleen nu op zoek naar deze content, maar over pak ‘m beet vijf jaar ook nog.

Een contenthub inrichten ís evergreen content creëren; jij laat zien dat je specialist bent binnen een thema. Maar ga niet op je lauweren rusten. Blijf deze content optimaliseren en aanvullen met nieuwe content. Dit draagt bij aan de relevantie van jouw contenthub en schudt de zoekmachines ook weer wakker. Zo krijg je een versterkte of mogelijk zelfs betere positie binnen de zoekmachines.

Je krijgt controle

Mocht je merken dat een bepaald onderwerp verder toegelicht of uitgelicht kan worden, dan kan je dit perfect doen op jouw landingspagina. Bestaande content op een externe website of sociaal netwerk aanpassen is vaak veel lastiger. En het mooie is: hoe uitgebreider jij jouw contenthub vult, hoe langer websitebezoekers op jouw website blijven. En je voegt écht relevantie toe door de bezoekers van informatie te voorzien die antwoord geeft op hun vragen.

Oké en nu?

Denk je nu “dit is heel interessant, maar hoe begin ik nu écht met een contenthub en bijbehorende ijzersterke content”? Wij helpen je natuurlijk graag! Wil je weten hoe? Neem contact op met marketingadviseur Luc als jij gelooft in de kracht van contenthubs en hiervoor graag Warempel inschakelt. Wij doen er alles aan om jouw bedrijf online doorlopend zichtbaar te maken. Want zo maken wij jou(w) content!

Dit blog is geschreven door
Henoch van Paesschen
Henoch