Ga naar de inhoud

De kracht van visuele content: waarom het onmisbaar is in jouw contentstrategie

15 februari 2024

“Een beeld zegt meer dan duizend woorden.” Een bekende uitspraak, en dat is niet voor niets. Als je online wil opvallen met content, dan red je het niet met alleen woorden. Juist in een wereld waarin de aandachtsspanne korter is dan ooit, worden foto’s, video’s en infographics steeds belangrijker. Wij leggen je uit waarom je vandaag nog aan de slag wil met sterke visuals creëren.

De kracht van visuele content: waarom het onmisbaar is in jouw contentstrategie

Waar je vroeger (oh, wat klinken we oud!) je doelgroep nog kon bereiken met een uitgebreid blogartikel, kunnen we vandaag de dag niet meer om visuele content heen. We leven immers in een visuele wereld en dat betekent dat ook jouw content hierop moet aansluiten.

Visuele content wordt beter onthouden

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen 80% onthouden van iets dat ze zien, tegenover 20% van iets dat ze lezen (en slechts 10% van iets dat ze horen, maar dat terzijde). Niemand kan in een paar seconden een hele lap tekst lezen, maar wel in één oogopslag visuele content waarnemen. Dit komt omdat ons brein vooral visueel is ingesteld. We nemen visuele informatie maar liefst 600.000 keer sneller op dan tekst.

Genoeg cijfers. Je wil natuurlijk weten hóé je visuele content toepast. En voordat je denkt dat je helemaal moet stoppen met het schrijven van teksten: dat is natuurlijk niet het geval. Door tekst en visuals met elkaar af te wisselen, krijg je content die blijft plakken.

Tekst versus visuele content

Voorbeelden van visuele content

Het eerste wat in je opkomt bij het begrip visuele content, zijn waarschijnlijk foto’s en video’s. Maar denk ook eens aan infographics, grafieken en illustraties. Met dit soort creatieve en visuele content deel je bijvoorbeeld cijfers, vat je feiten samen of breng je ingewikkelde processen in kaart.

Zo zet je visuele content in

Hoe je dit toepast? Begin bij het bedenken van de boodschap: wat wil jij vertellen? Laat jouw visuele content ondersteunend zijn aan de tekst, dus niet andersom.

Zorg ervoor dat de beeld- en designkeuze in lijn zijn met je identiteit of merk en de boodschap die je wilt overbrengen. Om de juiste keuze te maken, stel je jezelf een paar vragen: wie is de doelgroep, waar staat mijn merk voor en wat wil ik bereiken. Op basis hiervan maak je een keuze voor het design.

Infographics en statistieken

En daarna ga je aan de slag! Kijk maar:

In blogs en artikelen
Schrijf je een blog of artikel voor je website? Wissel de geschreven tekst dan af met een afbeelding en/of video. Als richtlijn kun je aanhouden dat je na elke drie alinea’s een visual gebruikt. En zet ook eens een verhelderende infographic of toelichtende illustratie in!

Op social media
Foto’s en video’s doen het supergoed op social media. Deel je content op de socials? Zorg er dan altijd voor dat je hier een visual bij plaatst. Gebruik het liefst geen stockfoto’s, maar eigen foto’s van jouw bedrijf of medewerkers.

Investeer in video. Maak meerdere, korte video’s voor social media, die ondersteunend zijn aan jouw social posts. Gebruik ze op je tijdlijn, in je stories of misschien wel op je eigen TikTok- of YouTube-kanaal. Video kan je overal toepassen!

Visuele content & SEO

Stronk bloemkoolVisuele content inzetten is ook goed voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) en dus je online vindbaarheid. Google indexeert ook afbeeldingen, maar dan moet je er wel voor zorgen dat elke afbeelding op jouw website een duidelijke alt-tekst bevat. Hiermee omschrijf je de afbeelding in een paar woorden. Daarnaast draagt ook een duidelijke bestandsnaam van jouw afbeelding bij aan je online vindbaarheid. “IMG_3024.jpg” zegt zoekmachines beduidend minder dan “stronk_bloemkool.png”.

Let’s get visual!

Nu je weet waarom visuele content een must is voor jouw contentstrategie, is het tijd om ermee aan de slag te gaan. En daarvoor hoef je écht geen designer te zijn. Met de juiste tools wordt het een fluitje van een cent. Neem bijvoorbeeld Canva, een simpel ontwerpplatform voor het maken van afbeeldingen, presentaties, posters, documenten en andere visuele inhoud voor sociale media.

Tip: maak een vast template voor al jouw socialmediaberichten. Zo zorg je voor herkenning op social media. Denk aan een afbeelding met jouw logo, een tekst op een vaste plek en eventueel een filter.

Zo is dit de uitwerking van het vaste format dat we bij Warempel gebruiken als we een blogpost delen op social.
Sjabloon (template) voor social-posts Warempel

Ben jij er klaar voor om met visuele content aan de slag te gaan? Of kan je wel een zetje in de juiste richting gebruiken? Neem contact met ons op om te bespreken hoe we jou verder kunnen helpen in jouw contentstrategie.

Dit blog is geschreven door
Henoch van Paesschen
Henoch