Ga naar de inhoud

Jouw website bovenaan in Google? Twee woorden: featured snippets

11 februari 2021

Met je website bovenaan in Google komen. Wie wil dat nou niet? Een hoge positie toont namelijk aan dat jij dé autoriteit bent in jouw branche. Maar waar het vroeger een wedstrijd was om de nummer-1 positie in Google te behalen, is er anno 2021 een nóg hoger doel. Positie-0 is tegenwoordig the place to be. Hoe je hier komt? Twee woorden: featured snippets. In dit blog leg ik uit wat ze zijn én hoe deze featured snippets jou kunnen helpen om meer verkeer naar je website te krijgen.

Hoog scoren in Google

Kort samengevat komen in dit blog de volgende onderwerpen aan bod:

Ben je er klaar voor? Daar gaan we!

Een featured snippet is een speciale sectie bovenaan de organische zoekresultaten van Google, waarin direct antwoord wordt gegeven op de vraag van een zoeker. De vraag wordt beantwoord met informatie die van websites van derden wordt gehaald. Een voorbeeld: een zoeker typt in Google de volgende vraag in: “Hoe lang moeten aardappels koken?” Et voila: het antwoord komt direct in beeld. Kijk maar:

Hoe lang moeten aardappels koken?

Featured snippets zorgen voor een hogere positie in Google

Featured snippets zijn de perfecte manier om hoger te scoren in Google. Dat zit namelijk zo: het doel van zoekmachineoptimalisatie is om jouw website zo hoog mogelijk in de organische zoekresultaten van Google te laten verschijnen. Stel dat jouw website met een bepaalde zoekterm nu op positie 7 in de zoekmachine staat, dan is de weg naar een nummer 1-positie erg lang. Het kost veel tijd én vaak ook geld om je concurrenten te verslaan en de weg naar de top te beklimmen. Maar zoals je in het bovenstaande voorbeeld ziet, staat een featured snippet bóven alle organische zoekresultaten. Omdat alleen de betaalde zoekresultaten (de advertenties) nog boven de snippets staan, wordt dit ook wel positie-0 genoemd. Wordt jouw website uitgelicht als featured snippet, dan sta je dus automatisch bovenaan. Zelfs als je geen nummer-1 positie hebt. Maar een featured snippet heeft nog meer voordelen, kijk maar:

#1: Het valt lekker op
Een featured snippet heeft een andere stijl dan de overige zoekresultaten. Het antwoord wordt in een gekaderde box weergegeven en kan verschijnen in een alinea, met een opsommingslijst of in een tabel. Het neemt meer ruimte in beslag dan een ‘gewoon’ zoekresultaat. Helemaal wanneer men zoekt via een smartphone: via een mobiele weergave neemt de featured snippet bijna het gehele scherm in beslag (wat betekent dat de concurrentie wegvalt).

Hoe lang moeten aardappels koken?
Een featured snippet op een mobiele weergave

#2: Je website wordt beter gevonden met Voice Search
Het aantal zoekopdrachten via Google Voice Search neemt toe. Anders dan bij getypte zoekopdrachten zijn spraakgestuurde zoekopdrachten vaak langer en worden deze veelal in vragende vorm gesteld. Denk bijvoorbeeld aan: “Wat doet een online marketeer?” Google gebruikt featured snippets om dit soort vragen voor te lezen. Featured snippets beginnen daarom vrijwel altijd met hoe, wat, waarom, wanneer, waar of wie.

#3: Featured snippets zorgen voor een hogere CTR (click-through-rate)
Misschien vraag je je nu af: maar als bezoekers het antwoord al kunnen lezen, klikken ze dan nog wel door naar mijn website? Je hebt als zoeker je antwoord immers al gekregen. Onderzoeken tonen echter aan dat er juist een hogere CTR is op een featured snippet. Waarom? De meest voor de hand liggende verklaring is dat een bezoeker antwoord heeft gekregen, maar toch nog meer wil weten over het onderwerp of aanvullende vragen heeft. De bezoeker klikt dan dus door naar de website achter de featured snippet.

Hoe wordt jouw website opgenomen als featured snippet?

Oké, tot zover de introductie. Ik kan me voorstellen dat je graag wilt weten hoe jouw website getoond wordt als featured snippet. Ga ik uitleggen. Kleine side note: voor het verkrijgen van een featured snippet is het een voorwaarde dat jouw website ergens tussen positie 1 en positie 10 van de organische zoekresultaten staat. Staat jouw website in de top vijf? Dan neemt de kans op een featured snippet nog meer toe.

Uiteindelijk is het aan Google om te bepalen of jouw website bovenaan wordt getoond in de zoekresultaten. Onderstaande tips bieden dus geen garantie, maar kunnen de kans op een featured snippet wél vergroten.

In het kort:

  1. Onderzoek waar jouw doelgroep op zoekt
  2. Check je concurrentie
  3. Bepaal welke pagina je wilt aanpassen
  4. Zorg voor de juiste content
  5. Zorg voor een goede (technische) opmaak van je website

#1: Onderzoek waar jouw doelgroep op zoekt
Om antwoord te geven op relevante vragen van bezoekers, is het belangrijk om te onderzoeken waar zij naar zoeken. Welke vragen stellen je klanten? En nog belangrijker: welke vragen kan jouw bedrijf beantwoorden? Tools zoals Answer the public en Ahrefs helpen om zoekvragen te vinden rondom onderwerpen die voor jou relevant zijn. Op deze websites vul je een relevant zoekwoord in en je krijgt direct een overzicht van gerelateerde vragen die mensen in Google intypen. Extra tip: focus je niet op één zoekterm, maar bekijk ook gerelateerde vragen die met het onderwerp te maken hebben.

#2: Check je concurrentie
Bekijk of er op de door jou gekozen zoekwoorden al een featured snippet bestaat. Dit kun je simpelweg uitzoeken door de zoekterm in Google in te voeren. Is er al een featured snippet? Dan moet jij ervoor zorgen dat jouw content nóg beter is geoptimaliseerd. Hoe je dit doet? Door de tips te volgen die ik verderop in dit blog geef, kom je een heel eind.

#3: Bepaal welke pagina je wilt aanpassen
Ik noemde het al eerder: pagina’s die in de top tien van de organische zoekresultaten van Google staan, hebben een kans om uitgelicht te worden als featured snippet. Bekijk dus welke pagina’s van jouw website al in de top tien voorkomen en ga deze optimaliseren. Wil je een nieuwe pagina maken? Dan kost het extra tijd voordat jouw inspanningen zichtbaar zijn. In dit blog geven we tips & tricks hoe je goed vindbare webpagina’s maakt.

#3: Zorg voor de juiste content
Nu je weet waar jouw doelgroep naar op zoek is, zorg je op je website voor de juiste content waarmee je de vragen beantwoordt. Hieronder twee voorbeelden:

  • Met een blog of artikel kun je diepgaande content creëren die antwoord geeft op vragen van bezoekers. Zorg ervoor dat deze content jouw bezoekers echt verder helpt, daar wordt Google namelijk blij van.
  • Een pagina met veelgestelde vragen (FAQ) biedt een grote kans om uitgelicht te worden als featured snippet. Bijkomend voordeel is dat je hiermee echt je autoriteit laat zien aan jouw bezoekers.

Hoe meer vragen je beantwoordt, hoe groter de kans is om uitgelicht te worden. Zorg dus dat je pagina álle gerelateerde vragen beantwoordt die je tijdens je onderzoek (tip 1) hebt bedacht.

#4: Zorg voor een goede (technische) opmaak van je website
Het moet voor Google duidelijk zijn welk stukje content op jouw website antwoord geeft op de vraag van een zoeker. Dit kun je doen door de vraag in een kop te zetten, en het antwoord daar direct onder te geven. Een antwoord dat tussen de 40 en 50 woorden bevat is het meest succesvol. En wil je het helemaal makkelijk maken voor Google? Geef het antwoord in de vorm van een alinea, een opsommingslijst of in een tabel. Voeg ook één of meerdere afbeeldingen toe aan je pagina. De meeste featured snippets bevatten ten minste één afbeelding.

Ben je er klaar voor om positie-0 in te nemen?

Zoals je kunt lezen zijn featured snippets een mooie kans om bovenaan in Google te komen. Ze vallen op, vooral op mobiele schermen, en laten zoekers zien dat jij écht kennis van zaken hebt. Door bovenstaande tips te volgen vergroot je de kans dat jouw website positie-0 in Google bereikt.

Heb je extra hulp nodig om jouw website uit te lichten als featured snippet? Laat het ons dan weten. Wij helpen je graag verder!

Dit blog is geschreven door
Marije Hulstijn
Marije
Meer weten?
Neem contact op met Luc Kipmulder
Luc Kipmulder