Ga naar de inhoud

Is jouw tone of voice overal hetzelfde?

22 september 2022

De tone of voice is de stem van jouw bedrijf. Het is de manier waarop jij communiceert met jouw doelgroep, bijvoorbeeld via teksten op jouw website, in blogs, nieuwsbrieven en social mediaberichten. Ook jouw bedrijf heeft een eigen tone of voice. Maar is deze wel overal hetzelfde? Komt dit online en offline overeen? Consistentie hierin is namelijk erg belangrijk, juist nu klanten tegenwoordig vanuit verschillende kanalen bij je terechtkomen. Lees maar eens hoe je dit goed kan aanpakken!

Je website moet online weergeven hoe je offline bent. Met de homepage zet je gelijk de toon en laat je zien waar je voor staat. Waarschijnlijk heb je goed nagedacht over de manier waarop je de websitebezoekers benadert. Je spreekt ze met u aan of je kiest ervoor om ze te tutoyeren. En je taalgebruik is lekker luchtig en joviaal of je houdt juist gevoelsmatig enige afstand.

Voer je taalgebruik consequent door op alle kanalen

Wat je ook kiest, het is belangrijk om dit op alle kanalen consequent door te voeren. Dus spreek je de lezer in je blogs met ‘je’ en ‘jij’ aan, doe dit dan ook in je overige teksten op de website. En ben je meer van het vousvoyeren, dan is het wel zo netjes – en logisch – om de lezer op je socialmediakanalen ook met ‘u’ aan te spreken.

Maak trouwens niet de fout door te denken dat je bezoekers per kanaal ook op dezelfde manier moet benaderen! De tone of voice moet overal hetzelfde zijn, maar de inhoud van jouw berichten op LinkedIn is anders dan Instagram. Op dat laatste sociale netwerk deel je als bedrijf doorgaans leuke, laagdrempelige content, zoals een kijkje achter de schermen. En op LinkedIn deel je juist meer inhoudelijke content over jouw vakgebied. En óók hier mag het persoonlijk zijn, je doet immers nog steeds zaken met mensen.

Wees online en offline even benaderbaar

Bij consequent en consistent communiceren gaat het overigens niet alleen om je taalgebruik. Ook de manier waarop je benaderbaar bent is het liefst overal hetzelfde. Stel, je runt een bloemenzaak en je staat bij iedereen bekend om je gastvrijheid, je maakt met iedereen een praatje en je liefde voor bloemen spat er vanaf. Dat je er ook nog je boterham mee moet verdienen, lijkt niemand op te vallen.

Dan is het heel raar als jouw website kil en afstandelijk overkomt. Dat je bezoekers op jouw homepage direct stuurt richting de bestelpagina. Of dat er online nauwelijks mogelijkheid is om op een laagdrempelige manier contact met je op te nemen. Juist door óók online te communiceren zoals je offline overkomt, zorg je voor een sterk en herkenbaar merk.

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het vinden van jouw tone of voice? Of wil je meer weten over het consistent doorvoeren van jouw tone of voice op alle kanalen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Henoch van Paesschen
Henoch
Meer weten?
Neem contact op met Henoch van Paesschen
Henoch van Paesschen