Ga naar de inhoud

Het belang van een sterk wachtwoord

24 november 2020

In een tijdperk waarin we bijna álles online regelen, is het beveiligen van je online accounts met een sterk wachtwoord belangrijker dan ooit. Maar hoe kies je een goed wachtwoord? En belangrijker nog: hoe kun je ál die verschillende wachtwoorden onthouden? Wij geven tips!

Het belang van een sterk wachtwoord

123456. Wist je dat maar liefst 17% van de wereldbevolking deze cijfercombinatie als wachtwoord heeft? Maar ook namen van partners en kinderen, bestaande woorden en voor de hand liggende wachtwoorden zoals ‘wachtwoord’ worden nog steeds veel gekozen. Dit soort eenvoudige wachtwoorden zijn gemakkelijk te kraken. Hierdoor kunnen kwaadwillenden gemakkelijk bij je digitale accounts komen. Dat wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen.

Hoe moet het dan wel?

Een sterk wachtwoord maken is niet moeilijk. Hieronder een aantal tips op een rijtje:

  • Gebruik minimaal acht tekens;
  • Gebruik letters, cijfers én leestekens;
  • Gebruik per website een ander wachtwoord;
  • Gebruik géén gebruikersnaam als wachtwoord;
  • Gebruik géén persoonlijke gegevens in je wachtwoord zoals je geboortedatum, naam of postcode;
  • Wijzig je wachtwoord ieder half jaar.

Vind je het toch lastig om zelf een wachtwoord te verzinnen? Met een wachtwoordgenerator maak je met één klik op de knop een sterk en veilig wachtwoord. In Chrome kun je de browser zelf een sterk wachtwoord laten voorstellen én opslaan.

Maar… Hoe onthoud je al die wachtwoorden?

Om alle wachtwoorden te onthouden kun je een zogeheten wachtwoordenkluis gebruiken. Een wachtwoordenkluis is een programma waarin je al je wachtwoorden kunt opslaan. Sommige kluizen slaan het bestand met wachtwoorden in de cloud op, anderen doen dat op je eigen pc, tablet of smartphone. Zelf gebruiken wij Bitwarden, maar er zijn online nog veel meer tools te vinden.

Tip: kies een ezelsbruggetje

Maar ook voor je wachtwoordenkluis heb je een wachtwoord nodig. Die je natuurlijk wél goed moet onthouden. Hiervoor is het handig om een lange zin als ezelsbruggetje te gebruiken. Zoals: Warempel is het beste Contentmarketingbureau van de afgelopen 100 Jaar! Dit kun je vertalen naar het volgende wachtwoord: WihbCvda100J!

Dit blog is geschreven door
Henoch van Paesschen
Henoch
Meer weten?
Neem contact op met Henoch van Paesschen
Henoch van Paesschen